Het zilt van de passaten

Van deze verzameling essays over de Caraïbische letteren in de twintigste eeuw is nog een bescheiden aantal voorradig. Het zilt van de passaten (Haarlem, 2000; tweede geheel herziene en uitgebreide editie). Om een exemplaar te bestellen – € 17,50, incl. portokosten – stuur ons een mailtje via onze contactpagina.

Het zilt van de passaten geeft inzicht in de belangrijkste motieven en thema’s van de Caribische literatuur in de 20ste eeuw. Vooral (of: pas!) in de jaren negentig kreeg deze veeltalige literatuur mondiale erkenning doordat de belangrijkste literaire prijzen, zoals de Nobelprijs en de Prix Goncourt, ten deel vielen aan Caribische schrijvers, resp. Derek Walcott en Patrick Chamoiseau, vertegenwoordigers van het Engelse en Franse taalgebied in de Cariben, waartoe verder – naast de Caribische creoolse talen – ook het Spaans en Nederlands behoren.

Behalve van de genoemde auteurs komt het werk van vele andere belangrijke schrijvers ter sprake: V.S. Naipaul, Jean Rhys, Earl Lovelace, Maryse Condé, Simone Schwarz-Bart, Reinaldo Arenas, Alejo Carpentier, Caryl Phyllips, maar ook van Frank Martinus Arion, Boeli van Leeuwen, Tip Marugg en Anil Ramdas– en dat maakt Het zilt van de passaten tot een bijzonder boek – in samenhang met elkaar en in relatie tot tal van andere culturele en maatschappelijke uitingen als reggae, calypso, rastafarianisme, carnaval, voodoo. Niet eerder werd de Caribische literatuur zo overkoepelend en over de taalgrenzen heen beschouwd.

Maryse Conde – foto H. Elwing – In de Knipscheer

‘een zeer lezenswaardig boek’ (Vrij Nederland)
‘In het Nederlands taalgebied is er geen ander boek dat zo breed erudiet en goed gedocumenteerd de weg wijst in de Caraïbische literatuur.’ (prof. dr. Michiel van Kempen)
‘Er zijn van die boeken die in één klap een heel gebied ontsluiten. Het zilt van de passaten is er één.’ (Weekkrant Suriname)
‘intelligent en erudiet werk’ (Boekengids)
‘Aart G. Broek beschrijft in een vijftal essays de fascinerende Caribische literatuur en plaatst deze tegen de sociaal-culturele achtergrond van de Caribische regio in de loop van de afgelopen eeuw. Veel van de Caribische literatuur gaat over woede en verzet tegen onderdrukking en uitbuiting, dat komt in Het zilt van de passaten duidelijk naar voren.’ (Eric de Brabander)
‘[Aart G. Broek is erin geslaagd] om journalistieke verve te combineren met wetenschappelijke degelijkheid’. (prof. dr. Wim Rutgers)

 

Dit bericht is geplaatst in Nederlands-Caribische eilanden: verleden & heden, Nieuws. Bookmark de permalink.

2 reacties op Het zilt van de passaten

  1. Pingback: Kick out dreadlocks | Klasse! Onderwijs – Opvoeding

  2. Pingback: Verdwijnen in De wijde Sargassozee | Klasse! Onderwijs – Opvoeding

Reacties zijn gesloten.