lezen & jeugdliteratuur

DAAR KUN JE NIET VROEG GENOEG MEE BEGINNEN

We kunnen niet zonder ‘verhalen’. Van alles wat wij meemaken in ons dagelijks leven maken we verhalen. We proberen de gebeurtenissen te begrijpen. Bewust en onbewust ordenen we. We bedenken verhalen. We vertellen anderen onze verhalen. En anderen vertellen hun verhalen. We luisteren en kijken ernaar. Films en video’s ‘vertellen’ verhalen. We lezen verhalen. Verhalen geven antwoord op vragen, voeden verlangens, lossen problemen op, vermaken ons, geven onderricht en stellen gerust. Kortom, lezen is van levensbelang.

LEZEN: Leren lezen? Tekstbegrip vergroten? Begrijpend lezen? Genieten van lezen? Leren voorlezen? Leesplezier bijbrengen? Leesproblemen? Dyslexie?

KLASSE! biedt oplossingen in raad en daad. We delen onze kennis en vaardigheden in individuele begeleiding, lezingen en presentaties, workshops, sparringsessies en trainingen, in leer- en lesmateriaal, in onderzoek en advisering: mail ons of bel ons: we bieden maatwerk.

Wij delen onze kennis, lees verder:

JEUGDBOEK : DE ANDERE ZIJDE VAN DE ZON van Marijke Schweitz

omslag Andere zijde van de zonLovende besprekingen van de jeugdroman van Marijke Schweitz in de Ware Tijd, in Antilliaans Dagblad en in het tijdschrift OSO. We citeren er met gepaste trots uit.

De andere zijde van de zon is een vlot geschreven boek dat je […] zo vlug moge­lijk wilt uitlezen omdat je als lezer steeds nieuwsgieriger wordt naar de afloop.’ / Cobi Pengel, ‘Achter de zon kan het donker en koud zijn’, de Ware Tijd (Paramaribo, Suriname), 5 juni 2010.

‘[Door de plaatsbepaling in Nederland en in Curaçao] wordt de spanning in het verhaal niet alleen verdubbeld maar ook verdiept van een toevallig gevonden manuscript tot een existentiële vraag naar een familiegeschiedenis verspreid over drie generaties vrouwen en twee landen en culturen.’ / Wim Rutgers, ‘Dubbele zoektocht naar familiegeheim’, Antilliaans Dagblad (Willemstad, Curaçao), zaterdag 24 juli 2010.

‘Bij het lezen van de scenes op de boot voel je de wind, ruik je de olie en hoop je dat Anne eindelijk zeebenen ontwikkelt.’ / Marijke van Mil, OSO; Tijdschrift voor Surinamistiek en het Caraibisch Gebied, april 2011, pp. 213-5.

OPGROEIEN IN NEDERLAND – OPGROEIEN OP EEN EILAND /  Op het Peter Stuyvesant College in Curaçao werd een jeugdroman gepresenteerd, die in Leiderdorp is geschreven. Het betreft een dubbele uitgave. De oorspronkelijk Nederlands­talige jeugdroman De andere zijde van de zon werd gelijktijdig in de Creoolse eilandstaal, Papiaments, uitgebracht: E otro kara di solo. Twee jeugdboeken in één klap. Twee edities.

Aandachtig luisterende leerlingen van P.S.C. tijdens de presentatie van  De andere zijde van de zon.

Aandachtig luisterende leerlingen van P.S.C. tijdens de presentatie van De andere zijde van de zon.

Marijke Schweitz is de schrijfster van dit jeugdboek voor jongeren vanaf 11 jaar. Zij was zelf als jong meisje leerlinge van deze middelbare school voor Havo/VWO op het eiland. Ook een van de twee hoofdpersonen van de jeugdroman, de twaalfjarige Anne, is een leerlinge van het Stuyvesant. 

SPANNING / De andere zijde van de zon is allereerst een spannend boek.  Anne vaart begin 1969 de haven van Curaçao binnen op een groot passagiersschip. Ze reist alleen. Haar grootmoeder, die haar opvoedde, is kort geleden overleden. In Nederland heeft zij verder geen familie die voor haar kan zorgen. Een oom woont op het eiland dat ze alleen van naam kent. Hij blijkt een aardige man maar haar tante is helemaal niet blij met haar komst.

Anne hoort flarden van verhalen over haar moeder en haar vader. Er schuilt onverwacht iets mysterieus achter hun overlijden? Zíjn ze eigenlijk wel overleden? Er is meer gebeurd dan haar oma haar vertelde, maar wat? Dan loopt ook nog een werkonderbreking bij de raffinaderij helemaal uit de hand. Woeste stakers trekken voorbij en plunderen een supermarkt nabij de school. Paniek grijpt Anne naar de keel. Kunnen gevaar, geweld en zelfs dood vlakbij zijn? Op straat, maar ook thuis, bij haar thuis? Wie kan ze vertrouwen? Haar nieuwe vriendin Marisol? 

GEHEIMEN / De andere zijde van de zon is bovendien een boek dat je aan het denken zet. Jaren later leest Noor, de dochter van Anne, over de zoektocht van Anne op Curaçao. Noor heeft dan de leeftijd die haar moeder had toen ze op Curaçao aankwam. Anne heeft die ontdekkingsreis naar haar verleden op papier gezet. Noor vindt het manuscript in een bureaula.pres. PSC. 29.03.10. aandacht luisterende leerlinge

Het verhaal van Anne is altijd bij Noor weggehouden. Naar haar verleden moest Anne zelf op zoek. Nu blijkt ook haar dochter Noor weer op zoek te moeten om haar moeder Anne te leren kennen. Ouders hebben geheimen voor hun kinderen. Waarom willen ze sommige gebeurtenissen absoluut niet vertellen? Waar zijn ze bang voor? Afkeuren? Schamen ouders zich? Zijn ze bang dat kinderen zich voor hun ouders schamen? Hoe doorbreek je schaamte? Door te schrijven? Te lezen? Te luisteren? Of juist door te praten?

De andere zijde van de zon is zodoende óók nog een kunstig opgebouwd boek. Twee verhaallijnen zijn door elkaar heen gevlochten. De speurtocht van Anne op Curaçao naar haar verleden. De speurtocht van dochter Noor naar haar moeder Anne en wie zij is. Zo leert Noor ook zichzelf nog beter kennen. Het vlechtwerk zorgt juist voor extra spanning. Bovendien wordt het opgroeien op het eiland als ook in Nederland scherp getekend. 

MARIJKE SCHWEITZ / De auteur Marijke Schweitz bracht niet alleen een deel van haar jeugd door op Curaçao en op Aruba, na haar studie werkte zij twintig jaar op de Antillen. Daar publiceerde zij al enkele korte verhalen voor kinderen. Sinds 2002 woont zij in Leiderdorp. Hier schreef zij de jeugdroman in het Nederlands. Ze spreekt ook Papiaments. De vertaling van haar jeugdroman werd echter verzorgd door een moedertaalspreekster van het Papiaments: Lucille Berry-Haseth. Zij heeft vele vertalingen, zowel proza als poëzie, op haar naam staan en daar naam mee gemaakt. E otro kara di solo heeft zij voorbeeldig omgezet en leest als een oorspronkelijk Papiamentse jeugdroman. 

Marijke Schweitz, auteur van verhalen voor jongeren en van de jeugdroman De andere zijde van de zon.

Marijke Schweitz, auteur van verhalen voor jongeren en van de jeugdroman De andere zijde van de zon.

Auteur uitnodigen? Marijke Schweitz is een ervaren begeleidster van leerlingen en deelt graag haar kennis en vaardigheden, waaronder die van het leesonderwijs. Bel voor een afspraak: 0623496046, of mail: m.schweitz@planet.nl 

Boek bestellen?  De andere zijde van de zon (184 p.) en E otro kara di solo (176 p.) werden uitgegeven in Willemstad, Curaçao, door Fundashon Sembra Buki; hard cover gebonden en ingenaaid. In Nederland zijn de boeken – elk apart – te verkrijgen bij Klasse! Onderwijs & Opvoeding, business center Rhijnenburgh, Leiderdorp. Prijs per uitgave euro 14,50 (incl. verzendkosten in Nederland). Het verschuldigde bedrag overmaken op NL74 INGB000 234 9192 van Klasse! Onderwijs & Opvoeding, Leiderdorp, onder vermelding van de titel van het boek.