Christiaan Joseph Hendrikus Engels behoort – in de woorden van de Posterijen Nederlandse Antillen – tot de `Personen die zich voor de Antilliaanse gemeenschap verdienstelijk hebben gemaakt’. De Posterijen wijdden in 1996 een postzegel aan Engels in een jaarlijkse serie `lokale persoonlijkheden’. Voor Engels aan zijn indrukwekkende carrière op het eiland kon beginnen, werd hij er echter bijna afgestuurd. Daarover meer, eerst nog wat over zijn verdiensten.
In de folder die de serie begeleidt, worden Engels’ wapenfeiten opgesomd, terwijl op de zegel een vijftal symbolen Engels’ vakmanschap verbeeldt: dat van arts, schrijver, schermer, schilder en musicus. Hieraan hadden nog symbolen toegevoegd kunnen worden die verwijzen naar zijn bemoeienis met de geschiedenis van de Nieuwe Wereld, de Indiaanse invloeden op het Papiaments, de architectuur, de archeologie en het museumwezen.
Chris Engels werd op 19 november 1907 in Rotterdam geboren. Na zijn studie medicijnen in Leiden vertrok hij in 1936 naar Curaçao, waar hij zich in 1939 definitief vestigde en op 20 december 1980 door een verkeersongeluk overleed. Wie zich in Engels’ leven op Curaçao verdiept, stuit op een overvloed aan gegevens. […]
Het openbare leven van Engels is journalistiek ruimschoots gedocumenteerd. De verdiensten van Engels worden in ieder artikel over hem opgesomd en kunnen ook worden nageslagen in het vriendenboek Luc Tournier 70. Hoe gastvrij de Curaçaose samenleving ook mag zijn, er werden Engels wel degelijk grenzen gesteld en bij het ‘verdienstelijke’ karakter konden vraagtekens worden geplaatst.[*]
Voor Engels goed en wel zijn plannen voor vestiging op het eiland kon realiseren, werd hij zelfs al bijna teruggestuurd naar Nederland.
Meer weten?
Dan lees je de beschouwing over Chris J.H. Engels in Schaamrood; Aantekeningen over angst, agressie en ambitie (gebrochteerd, omslag met flappen; 164 blz., € 16,50). Het boek is te verkrijgen via reguliere webwinkels als bol.com, bruna, ako, eci en managementboek of regionale boekhandels als Athenaeum, Paagman en De Kler, vanaf 1 november 2017 eveneens bij boekhandel Mensing’s Caminada, Curaçao.
Motiverende respons uit de eerste hand:
‘[Ik heb] met veel plezier Schaamrood gelezen. Zowel herkenning als out-of-the-box ervaring bij je essays. […] Je boek zet aan tot denken én draagt ook oplossingen aan.’ MvD, 21 september 2017.
‘[Ik] heb je boek in één dag uitgelezen. Makkelijk leesbaar en fascinerend. Mijn complimenten.’ NS-G, 23 september 2017.
‘Veel dank voor je boek met belangrijke beschouwingen over schaamte en vernedering.’
EHB, 24 september 2017.
‘Ik vorder in jouw Schaamrood en wilde er eigenlijk iets over schrijven, maar ik vind het moeilijk om commentaar te leveren op essays waar ik het eigenlijk mee eens ben.’ FdH, 2 oktober 2017.
‘Ik heb je Schaamrood met plezier en vaak ook instemming gelezen. Je schrijft goed, dat weten we. En je zoekt de confrontatie met enig plezier op, een echte dwarsligger. Ik begrijp de redenering over beschaming > schaamte > agressie wel. Het is een aannemelijke redenering.’ GJO, 31 oktober 2017.
‘[Schaamrood] is goed om de geest scherp te blijven houden. We moeten meer en meer over dit thema praten en schrijven.’ – EvHH, 21 november 2017.
‘Aart, net Schaamrood uit. Inspirerende stof voor gesprek!’ – MW, 28 december 2017.
‘[Z]ojuist je Schaamrood uitgelezen. Het is een overtuigende en erudiete collectie teksten. Mijn complimenten, een mooie voltooiing van je drieluik.’ – MvK, 6 januari 2018.
[*] Voor de journalistieke aandacht, de archieven en de bedoelde beperkingen, zie Aart G. Broek Chris J.H. Engels; Proeve van een dossier (Willemstad, Curaçao: FPI/UNA, 1997); nog enkele exemplaren beschikbaar, prijs € 12,50 (excl. verzendkosten) – mail ons: info@klasse-oplossingen.nl
Op de omslag de afbeelding ‘Chris Engels / Luc Tournier’ door Oscar ‘Papachi’ van Kampen, verschenen in Lorito Real, jrg. 1, no 40 (8 juli 1949).