De terreur van schaamte; Brandstof voor agressie / hoofdstuk 1.

OmslagVoorkantFlyer1

‘Het boek [De terreur van schaamte] is een aanrader voor mensen in beleid en politiek, een uitdaging om naar ge­­weldsmechanismen te kijken vanuit een ander gezichtspunt dan tot dusverre ge­brui­kelijk. Het is een gemakkelijk leesbare en overtuigende studie.’ / Nathalie Assen, VNG Magazine (Vereniging Nederlandse Gemeenten), 2007, nr. 35

‘In zijn zeer erudiete essay doet dr. Broek het fenomeen op zeer gedetailleerde wijze uit de doeken. Aanbevolen lectuur voor eenieder die zich met de problematiek van het geweld bezig houdt.’ / Uitpers, nr 91, 9de jg., november 2007

‘Al met al geeft Broek een interessante analyse die dieper graaft dan het huidige cul­tuur­denken over geweld en criminaliteit. […] Een tegengeluid dus tegen de schaam­te­loze verdachtmakingen van tegenwoordig.’ / Mariette Hermans, OSO, Jrg. 27 (2008), nr. 2.

‘De beschrijving van schaamte in al zijn uitingsvormen in de huidige samenleving is een sterk punt van dit boek: de auteur kapselt daarbij ook het begrip ‘schuldgevoel’ verder af, […] Voor psychotherapeuten en forensisch onderzoekers blijft dit korte werk wel een duide­lijke aanrader, al is het maar om de geest scherp te blijven houden.’ / J.G.B.M. Rohlof, Tijdschrift voor Psychiatrie, 50 (2008) 7, 484-485.

De terreur van schaamte is een belangrijk boek dat iedereen is aan te raden die ook maar enigszins geïnteresseerd is in hedendaagse debatten over allochtonen en cri­mi­­naliteit, nature/nurture-problematiek, de botsing van culturen, of in filoso­fi­sche vra­gen op het breukvlak van psychologie en moraal.’ / dr. J.A. (Han) van Ruler, filosoof, Tijdschrift voor Filosofie (België), 2008, nr. 1.

‘[…] als [Broek] gelijk heeft en (geloochende) schaamte is inderdaad ‘de brandstof voor agressie’, dan zou dat ook de sleutel kunnen zijn om gewelddadige figuren te be­­naderen. Bijvoorbeeld in de jeugdinrichtingen die vol zitten met jongens die schreeu­wen om ‘respect’. Respect is volgens Broek de keerzijde van beschaming, na­melijk acceptatie en het gevoel ergens bij te horen. En daar zou hij wel eens groot ge­lijk in kunnen hebben.’ / Michaja Langelaan, PSY, jrg. 11 (2007), nr. 10.

‘Te vaak wordt de oorzaak van de problemen exclusief gezocht in de cultuur en de religie van allochtone jongeren. In de theorie die Broek – op basis van ervaringen met Antilliaanse jongeren – ontvouwt, is iedereen onder bepaalde condities in staat tot agressie, ongeacht zijn etnische of culturele achtergrond. Ook autochtone da­ders van huiselijk geweld, groepsverkrachters, voetbalhooligans of zelfmoord­ter­ro­ris­­ten kunnen veel beter worden begrepen als de weggedrukte schaamte wordt er­kend als criminogene factor, dat wil zeggen als een van de belangrijkste ver­oor­za­kers van dat criminele, gewelddadige gedrag.’ / Sjors van Beek, Binnenlands Bestuur,  jan. 2007 (nr. 1).

Download (PDF, 53KB)

Dit bericht is geplaatst in Agressiebeheer & veiligheid, Bibliotheek & Nieuws, Geen categorie met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op De terreur van schaamte; Brandstof voor agressie / hoofdstuk 1.

  1. Pingback: Egodocumenten naar Nederlands Dagboekarchief | Klasse!

Reacties zijn gesloten.