Egodocumenten naar Nederlands Dagboekarchief

NDA r.sMijn verleden in Katwijk breng ik onder bij het Nederlands Dagboek archief (NDA), gevestigd in Amsterdam.

Vriendschapsbanden en bestuurlijke werkzaamheden brachten mij in 2001 naar Katwijk. In 2004 zorgden een bestuurlijk en vriendschappelijk conflict ervoor dat ik het gevoel kreeg door een dubbele ruit te zijn gejonast. Ik leek met honderden glasscherfjes in m’n hele lijf op straat te liggen. Het heeft tijd genomen om die er een voor een uit te halen, wat onvermijdelijk niet zonder littekens is gebleven.

door Aart G. Broek

Helend werken de inspanningen om zo veel mogelijk van de destructieve ervaringen te kantelen en deze om te zetten in constructieve uitkomsten en verrichtingen. Dat is geen eenvoudige opgave maar het is niet onmogelijk gebleken; voor details verwijs ik naar ‘Onder het Katwijkse blauw’ hierna. Van de gunstige kanteling getuigen onder meer De terreur van schaamte (2015, oorspr. 2007), Het lichten van de jaren (2010) en Dwarsliggers (2013).
Mijn verleden in het Katwijkse is inmiddels dusdanig geordend, dat het een archief in kan. Dat verleden bestaat uit zgn. egodocumenten, zoals een kortstondig bijgehouden dagboek (uit december 2003 /januari 2004), een persoonlijk ‘logboek’ over de jaren 2004 / 2008, uiteenlopende persoonlijke notities en uitgebreide vriendschappelijke correspondentie. Anderzijds kent de collectie de nodige zakelijke archivalia voor nader begrip van de egodocumenten.

brownish-resized

foto © Aart G. Broek

Deze collectie bracht ik onder bij het Nederlands Dagboekarchief (NDA). Dit werd in 2009 opgericht, groeide snel in omvang, en is inmiddels een integraal onderdeel van het Meertens Instituut, een van de organisaties van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW).

Onderzoek naar wat er tussen de coulissen van bedrijven en organisaties gebeurt, is van toenemend belang. Achter rationeel ogende besluiten gaan steevast meer of minder woeste emoties verscholen, die op bizarre wijze aan- en bijsturen, en voor tal van beleidsfiasco’s zorg(d)en. Onder meer voor de terreinen van (bedrijfs)organisatie- en bestuurskunde zal de collectie van belang kunnen zijn, anders wel die van de sociaal- en cognitieve psychologie, politicologie en (historische) sociologie.
De toegankelijkheid van de collectie is op de in Nederland gangbare wijze gereguleerd.

Aarzel niet om nader kennis te maken met het Nederlands Dagboekarchief en anderen hierop te attenderen.

Onder het Katwijkse blauw

Download (PDF, 383KB)

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Bibliotheek & Nieuws, biografie- & archiefbezorging, Nieuws met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Egodocumenten naar Nederlands Dagboekarchief

  1. Pingback: Over spot[dichten] gesproken | blog

Reacties zijn gesloten.