Aanbevolen: Schaamrood

Schaamrood is een noodzakelijke en welkome aanvulling op de boeken Dwarsliggers (2013) en De terreur van schaamte (2007). In dit derde boek, voluit Schaamrood – Aantekeningen over angst, agressie en ambitie geheten, doorzoekt Aart. G. Broek opnieuw de reikwijdte van schaamte: het pijnlijke gevoel dat we krijgen wanneer we worden vernederd en dreigen opnieuw te worden vernederd. Dat kweekt angst en agressie én soms juist ambities.

door Alexandra Gabriëlli / Stichting Beroepseer – website, 20 februari 2018.

foto Koninklijke Marine, collectie Smith, Leiderdorp

Broek behandelt onder meer het probleem van de naar Europa terugkerende jihadstrijders uit Islamitische Staat (IS) en de schaamte binnen de eigen groep; de moslimgemeenschap in Europese landen die de hand in eigen boezem moeten steken om radicalisering te voorkomen. Een op rellen uitgelopen protestmars op Curaçao in mei 1969 en de strategische reactie op een dreigende publieke beschaming van de Nederlandse en Antilliaanse overheid laat zien dat schaamte een giftige voedingsbodem voor misleiding kan zijn.

Lees hier de beschouwing op de website van Beroepseer.

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Agressiebeheer & veiligheid, biografie- & archiefbezorging, Nieuws met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.