Zijn knecht staat te lachen

Aart G. Broek tijdens presentatie in Podium Mozaïek 3 september 2017 / foto André Homan

Op zondag 3 september 2017 vonden in het Amsterdamse Podium Mozaïek presentaties plaats van nieuwe publicaties van uitgeverij In de Knipscheer, waaronder van Schaamrood
Deze verzameling van vijftien korte essays en columns is het resultaat van een zoektocht naar de reikwijdte van schaamte: het pijnlijke gevoel dat we krijgen wanneer we worden vernederd en dreigen opnieuw te worden vernederd. Dat kweekt angst en agressie én soms juist ambitie.
Dit speuren levert beschouwingen op, waarin soms uitgesproken controversiële zienswijzen worden verdedigd en gevoeligheden schaamteloos lijken te worden benoemd.
Zwarte Piet symboliseert verdraagzaamheid. Jihadspijtoptanten zijn als het lontje van een kruitvat. Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat uit vier landen, dat moet er één worden. Hoogtijd voor moslims de hand in eigen boezem te steken. Tot zondebok bestempelen snoert de mond, internering is wel zo effectief. De herdenking van slavernij voedt racisme en vereist verschuiving naar groter verband. Door succes zal wraak zoet blijken.

Het boek is te verkrijgen via reguliere webwinkels als bol.combrunaakoeci en managementboek of regionale boekhandels als Paagman en De Kler; gebrocheerd in omslag met flappen, 164 blz., € 16,50.

Uitgever Franc Knipsscheer introduceert de uitgave Schaamrood / foto André Homan

Het vorsen en wroeten vinden plaats aan beide zijden van het Koninkrijk der Nederlanden. Wrokkende jihadspijtoptanten, bestuurlijk gajes bij geprivatiseerde overheidsbedrijven en de gure kritiek op Zwarte Piet voegen zich bij de revolte van mei ’69 op Curaçao, het politieke denken van Frank Martinus Arion, de vileine afstraffing van Medardo de Marchena op Bonaire en de carnavaleske sinterklaasviering op een zonovergoten eiland in de Caribische Zee.

Zijn knecht staat te lachen‘, een van de vijftien beschouwingen in Schaamrood, werd ten gehore gebracht.

Download (PDF, 469KB)

 

 

Dit bericht is geplaatst in Agressiebeheer & veiligheid, biografie- & archiefbezorging, Nederlands-Caribische eilanden: verleden & heden, Nieuws met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.