Vertrouw op Allah, maar bind eerst je kameel vast

Colloseum, Rome – foto © Aart G. Broek / Klasse! 2017

We weten waardoor jihadgangers hun heil bij geweld zoeken. Gegeven die kennis hoeven we ons niet af te vragen of bestaande deradicaliseringsprogramma’s zinvol zijn. Een effectief ‘medicijn’ moet nog ontwikkeld worden. 

door Aart G. Broek

Speculeren is voor de beurs. Gokken voor het casino. Het drieluik is bekend dat voor het afkicken ingekleurd moet worden, namelijk a] een regulier acceptabele geborgenheid in het heden; b] een duurzaam toekomstperspectief; c] een evenwichtige emotionaliteit, d.w.z. het verwerken van de vele vernederingen die in het (recente) verleden – met name in eigen kring – werden opgelopen; de vernietiging van IS is zo’n vernedering.
                Ga er maar aanstaan! Het betreft geen reguliere ontwenningskuur. Het is dan ook zeer de vraag of de eigen moslimgemeenschappen en de Westerse samenlevingen een afdoende alternatief (kunnen) vormen voor de jihadganger om te deradicaliseren. Het optimisme waarmee exitprogramma’s hiertoe worden verdedigd, neemt onvermijdelijk groteske vormen aan.

Manneke Peace – Brussel – foto © Aart G. Broek / Klasse! 2016

Bij een onbevredigend alternatief voor de jihad zijn en blijven de schaamte-ervaringen een kruitvat met een lontje dat gemakkelijk aangestoken kan worden. Niet voor niets bouwen we al eeuwen het kruithuis zo ver mogelijk buiten de woonkernen. Of, in stijl met het onderwerp, vertrouw op Allah, maar bind eerst je kameel vast. Met een dubbele knoop, zo lijkt mij te moeten worden aangeraden.

 

Voorgaande is een fragment uit het hoofdstuk ‘Vertrouw op Allah’ in Schaamrood; Aantekeningen over angst, agressie en ambitie. Het boek is te verkrijgen via reguliere webwinkels als bol.combrunaakoeci en managementboek of regionale boekhandels als Paagman en De Kler; gebrocheerd in omslag met flappen, 164 blz., € 16,50.

Motiverende respons uit de eerste hand:

‘[Ik heb] met veel plezier Schaamrood gelezen. Zowel herkenning als out-of-the-box ervaring bij je essays. […] Je boek zet aan tot denken én draagt ook oplossingen aan.’ MvD, 21 september 2017.

‘[Ik] heb je boek in één dag uitgelezen. Makkelijk leesbaar en fascinerend. Mijn complimenten.’ NS-G, 23 september 2017

‘Veel dank voor je boek met belangrijke beschouwingen over schaamte en vernedering.’
EHB, 24 september 2017

 

 

Dit bericht is geplaatst in Agressiebeheer & veiligheid, Nieuws. Bookmark de permalink.