Uit de nalatenschap van Boeli van Leeuwen

Boeli - typoscript met handgeschreven correcties - Inventaris p 1 - foto AGB - red.De literaire nalatenschap van mr. dr. W. C. J. (Boeli) van Leeuwen (Curaçao 1922-2007) bevat onder meer de onvoltooide tekst ‘Inventaris’. Als bezorger van deze nalatenschap konden wij de meest uitgewerkte versie recentelijk onderbrengen op de website van het literaire tijdschrift Liter.

Gegeven enkele verwijzingen, kan het schrijven van ‘inventaris’ gedateerd worden in 1970. Hoewel de tekst aanwijsbare overeenkomsten met de biografische werkelijkheid van Van Leeuwen tekent, moet die toch vooral gelezen worden als een inspanning om ervaringen in een ‘verhaal’ om te zetten. Het lijkt zelfs in de bedoeling gelegen te hebben om tot een roman te komen. Dit bracht onvermijdelijk en meer of minder doelbewust de nodige fictionalisering met zich mee.

kast Boeli - foto AGB - november 2012. resized

Kast in woning van Boeli van Leeuwen waarin de literaire nalatenschap lag opgeborgen; foto © Aart G. Broek / nov. 2012

Het benutte typoscript telt 29 vellen, waarop her en der met pen aantekeningen zijn gemaakt. Het wordt bewaard in het Letterkundig Museum, Den Haag, waar de literaire nalatenschap van Van Leeuwen kon worden ondergebracht, mede door een handreiking van het Nederlands Letterenfonds. Het digitaal beschikbaar maken van de manu- en typoscripten uit de nalatenschap van Boeli van Leeuwen is mogelijk geworden mede met financiële steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds Caribisch Gebied – alleszins motiverend.
Dank is tevens verschuldigd aan de erven Van Leeuwen, aan Nic Møller (†2015), Klaas de Groot en Gert Oostindie voor bijzondere medewerking. De betrokkenheid van de redactie van tijdschrift/website Liter was voorbeeldig. Daarenboven toont Van Leeuwens uitgever Franc Knipscheer zich steevast een betrouwbare baken.

Boeli van Leeuwen - typoscript 30 mei - foto res.  A.G. Broek - nov. 2012 - res. 2

De literaire nalatenschap van Van Leeuwen bevat nóg een onvoltooid typoscript dat het verdient om publiekelijk toegankelijk te worden gemaakt. Onder de titel ’30 mei [1969]’ schreef Van Leeuwen aan een verwerking van de revolte die de samenleving heftig deed beven.Het omvat 25 vellen A4 met flink veel handgeschreven kanttekeningen.

Voorstellen om de (digitale) publicatie van de tekst ’30 mei’ te realiseren, waaronder in financiële zin, zijn van harte welkom!

Voor een uitgebreid relaas over de zorg voor de nalatenschap van Van Leeuwen, zie hieronder, in pdf, de bijdrage aan Amigoe-ñapa, 27 augustus 2016.

Download (PDF, 1.05MB)

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in biografie- & archiefbezorging, Nieuws met de tags , , , . Bookmark de permalink.