Hier schreef Diekmann Marijn bij de lorredraaiers

Wethouder Sleeking en schrijfster Diekmann - Dordrecht 30 - red.2

Foto © Helene Akkerboom

Op donderdag 30 juni onthulde wethouder Piet Sleeking een plaquette aan de gevel van Singel 226 in het centrum van Dordrecht. Op het monumentenbordje staat: Jeugdboekenschrijfster Miep Diekmann schreef hier  ‘Marijn bij de lorredraaiers’. Na het wegnemen van een illustratie uit het boek kwam tekst in beeld.

Diekmann woonde in dit huis van 1963 tot 1969. Het boek verscheen in 1965 en verhaalt van het rauwe leven van de jonge arts Marijn de By. Tussen lorredraaiers, d.w.z. sluikhandelaars, zet hij zich in voor de verbetering van de leefomstandigheden van de slaven in het Caribisch gebied. De jeugdroman is een van Diekmanns boeken die zich afspeelt op de Antilliaanse eilanden.

omslag Marijn bij de lorredraaiers - uitgeverij Leopold - Den Haag - vijfde druk 1979 - red.1

Omslag van de vijfde editie, 1979, verzorgd door uitgeverij Leopold, Den Haag; omslagontwerp en illustratie Dick de Wilde.

Diekmann, inmiddels eenennegentig jaar oud, hielp de wethouder zelf bij de onthulling. Na afloop was er een ontvangst in het huis dat Diekmann zo goed kent. Zij hield een praatje, genoot van de gasten en van de waardering voor het succesvolle jeugdboek.

[Persbericht voor Nederlandstalige Antilliaanse media, verzorgd door Klasse! 1 juli 2016; opgenomen op website Caribisch Uitzicht, 2 juli 2016, in Amigoe (Willemstad, Curaçao), 5 juli 2016 en Antilliaans Dagblad (Willemstad, Curaçao), 6 juli 2016.]

 

 

Dit bericht is geplaatst in biografie- & archiefbezorging, Nederlands-Caribische eilanden: verleden & heden, Nieuws met de tags , , , , . Bookmark de permalink.