Waartoe zijn wij in het Koninkrijk?

Gouverneurspaleis, Willemstad, Curaçao.

Nadat het Nederland niet was gelukt om de Antilliaanse eilanden tot onafhankelijkheid te bewegen, zoals Suriname in 1975, veranderde in 1990 het beleid in het tegenovergestelde. 

door Aart G. Broek

Betekent dit dat het Koninkrijk met een zekere vaart het beleid dat in 1990 werd ingezet, praktisch tracht te realiseren? Wel nee; we doen maar wat! Het huidige aanmodderen is voor geen van de partijen – vooral niet voor de eilandelijke bevolking – een gezegend staatsverband. De status van Curaçao, Aruba en Sint-Maarten is een stinkend mangrovebos door het stilstaande water, waarin het dan ook slecht toeven is. Aanhoudend wordt de schijn opgehouden van een zekere mate van zelfstandigheid, terwijl het bovenal een afwachten is wat Nederland wel of juist niet zal gaan doen. Koninkrijksrelaties zijn gegrondvest in gunsten.

Parlementsgebouwen Aruba.

ERIN OF ERUIT / Als gelijke welzijn en welvaart voor alle rijksgenoten daadwerkelijk het hoofddoel van het samenleven in het Koninkrijk is, dan is het ongedeeld Nederlanderschap de noodzakelijke voorwaarde en biedt de provincie/gemeente constructie een voor de hand liggende mal: de eilanden gemeentes en tezamen een provincie. 
Met deze constructie van integratie wordt de door gunst geteisterde relatie ontmanteld, daar het aan beide zijden niet alleen duidelijk is wat geëist kan worden maar ook, niet minder van belang, welke de verplichtingen zijn. 
Kortom, zetten we het beleid dat in 1990 werd ingezet in een verhoogde versnelling voort of stappen we uit en wisselen van voertuig? Er dient een keuze gemaakt te worden tussen de ombouw naar een integraal onderdeel van het Koninkrijk óf uit dit staatkundig verband treden. Erin of eruit! 

Voorgaande is een fragment uit het hoofdstuk ‘Waartoe zijn wij in het Koninkrijk?’ in Schaamrood; Aantekeningen over angst, agressie en ambitie. Het boek is te verkrijgen via reguliere webwinkels als bol.combrunaakoeci en managementboek of regionale boekhandels als Paagman en De Kler; gebrocheerd in omslag met flappen, 164 blz., € 16,50.

foto’s © Aart G. Broek / Klasse!

Motiverende respons uit de eerste hand:

‘[Ik heb] met veel plezier Schaamrood gelezen heb. Zowel herkenning als out-of-the-box ervaring bij je essays. […] Je boek zet aan tot denken… en draagt ook oplossingen aan.’ MvD, 21 september 2017.

‘[Ik] heb je boek in één dag uitgelezen. Makkelijk leesbaar en fascinerend. Mijn complimenten.’ NS-G, 23 september 2017

‘Veel dank voor je boek met belangrijke beschouwingen over schaamte en vernedering.’
EHB, 24 september 2017

 

Dit bericht is geplaatst in Nederlands-Caribische eilanden: verleden & heden, Nieuws. Bookmark de permalink.